BES’ten 11 Bin Kişi Emekli Oldu


BES Dünyada örnek gösterilen yapılanması ve katılımcılara sağladığı nihai faydayla rüştünü ispatlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) emekli sayısı 11 bini aştı.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 10 yılı aşkın sürede Türkiye’de bireysel tasarrufların en önemli toplanma noktası haline gelerek, hem çok iyi kurgulanmış yapısı hem de katılımcılara sağladığı son fayda anlamında rüştünü ispat etti. Ülkemizde kamu sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı özellikte üçüncü basamakta konumlandırılan sistemin biriktirme fazı dünyada da örnek gösterilecek derecede iyi yapılandırıldı. Sistemin biriktirme evresinin sonucunda emeklilik hakkı kazanan katılımcıların birikimlerini düzenli gelire dönüştürmeleri hali hazırda ‘’Emeklilik Gelir Planları’’ ve “Emeklilik İradı” ürünleri ile sağlanabiliyor.

Katılımcılar, iki farklı şekilde geri ödeme alabiliyor,

Emeklilik gelir planı ürünlerinde birikimler emeklilik yatırım fonlarında değerlenmeye devam ederken, katılımcı ihtiyaç duyduğu düzenli gelir, süre veya tutarını belirleyerek programlı bir geri ödeme planı oluşturabiliyor. Söz konusu ürünler, emeklilik hakkı kazanan müşterilere, sistem içinde kalarak, tespit edilecek geri ödeme programı çerçevesinde birikimini geri alabilme olanağı tanıyor ve birikimler emeklilik yatırım fonlarında değerlenmeye devam ediyor. Plan dahilinde katılımcılara iki farklı geri ödeme seçeneği sunuluyor.

Süreli programda katılımcı, düzenli gelire ihtiyaç duyacağı süreyi kendisi belirleyerek bu süre boyunca sahip olabileceği düzenli gelir tutarını alabiliyor. Tutara bağlı programda ise katılımcı ihtiyaç duyduğu düzenli gelir tutarını belirleyerek sahip olduğu emeklilik birikiminin kendisine ne kadar süre yeteceği doğrultusunda bilgilendiriliyor.

Gelir sigortaları ise, tek ya da taksitli prim ödemeleri karşılığında, hemen veya belirli bir süre sonra başlayan, sigortalıya/sigortalılara veya sigortalının vefatı halinde hak sahiplerine belirli tutarlarda veya bir varlığa ya da varlık grubuna endeksli olarak ömür boyu veya belirli bir süre için düzenli irat ödemesi yapmayı öngören sigorta ürünleri olarak tanımlanıyor.

Hali hazırda gelir sigortaları için yürürlükte olan mevzuata ek olarak, ürün hakkındaki farkındalığın artırılması, ürünün daha geniş kitlelere sunulması ve yaygınlaştırılması için sektör temsilcilerinin katılımı ile Hazine Müsteşarlığı tarafından bir çalışma yürütülüyor.

Söz konusu çalışma kapsamında; dünyadaki benzer uygulamaların incelenmesi, ülkemizde yaşanan sorunların ve nedenlerinin belirlenmesi, engelleri aşmak ve ürünü geliştirmek adına alınabilecek aksiyonlar hakkında görüş alışverişinde bulunulması hedefleniyor.

BES’te emeklilerin sistem içinde kalması önemli

Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından yayımlanan 4 Temmuz 2014 tarihli verilere göre, sistemdeki emekli sayısının 11.612’ye ulaştığını ve % 36’sının kendi müşterileri olduğunu belirten Anadolu Hayat Emeklilik yetkilileri şunları söylüyor: “BES, düzenli tasarruflarla emeklilik döneminde ek gelir yaratmaya yönelik bir sistem. Sistemin kurgulanma amacı itibariyle, emekli olanların sistem içerisinde kalması ve düzenli gelir elde etmeye devam etmesi çok önemli. Şirket olarak bu tür ürünleri müşterilerimize yaygın olarak sunmaya devam ediyoruz.

Şirketimizin sunduğu gelir sigortası ve emeklilik iradı ürünlerinde geri ödemeler üç aylık periyotlarda yapılıyor. Sigortalı ürün kapsamında sunulan farklı gelir seçeneğinden birini tercih etme veya gelir almayarak bu tutarın anaparasına eklenmesini talep etme olanağına sahip olabiliyor.”

Birikimlerini BES içinde kalarak programlı geri ödeme çerçevesinde geri almak isteyen müşteriler için oluşturulan emeklilik gelir planları aracılığıyla ise birikimlerini belirli bir süre içinde ve belirledikleri tutarlarla almalarını sağladıklarını söyleyen Anadolu Hayat Emeklilik yetkilileri, “Ürünümüzde gelir alma sıklığına müşterilerimiz karar veriyor ve birikimleri vergi avantajlarıyla emeklilik yatırım fonlarında değerlenmeye devam ediyor. Planın sunduğu avantajlardan bir diğeri de katılımcıların fon tercihlerini yapmakta özgür olmaları” diyor.

Ekonomist